Video’s ontwikkeld door RondOm voor de Nationale Diabetes Challenge
Onderstaande video’s en artikelen zijn gemaakt om de mensen die meelopen met de Nationale
Diabetes Challenge te ondersteunen en tips te geven. Zo stellen we hen in staat om de uitdaging
aan te gaan en deze gezond en zonder voetproblemen te lopen.
• ‘Wat doet diabetes met je voet’, https://vimeo.com/713615863 In deze video legt
diabetespodotherapeut Laura uit wat diabetes met een voet kan doen;
• Schoenen waar voeten blij van worden https://vimeo.com/713615863 In deze video
geeft Laura tips over schoenen waar uw voeten blij van worden;
• Wat wel en niet te doen bij blaren door wandelen? https://vimeo.com/695671744
Wanneer men veel loopt kan het helaas gebeuren dat er een blaar of wondje aan de voet
ontstaan. Diabetespodotherapeut Laura legt uit wat men het beste wel en niet kan doen;
• ‘Hoe houdt u uw voeten gezond’, https://vimeo.com/715237866
Diabetespodotherapeut Laura legt uit hoe mensen met diabetes hun voeten gezond
houden;
• ‘De juiste wandeltechniek’ https://vimeo.com/715237866 In deze video geeft
diabetespodotherapeut wandeltips over hoe mensen met diabetes het beste kunnen
wandelen en hoe een goed looppatroon eruit ziet.
Knip uw nagels altijd recht en niet te kort af om ingroeien te voorkomen. U kunt hiervoor het beste een nagelknipper met een rechte bek gebruiken.
Ontstoken teen nagels? (roodheid, warmte, zwelling, pijn, functie verlies) Wat kunt u zelf doen?
Wondzorg toepassen:
Wacht niet te lang, pedicures zijn niet bevoegd om een ontstoken teen te behandelen. Er moet eerst een verwijsbrief van de huisarts geregeld worden.
Een goede pasvorm is belangrijk om voetklachten te voorkomen. De voorvoet moet druk vrij tegen de schacht liggen en de ‘overmaat’ moet ongeveer 1 cm zijn. Modieus schoeisel heeft vaak een te spitse neus. De tenen worden hierdoor naar elkaar toegedrukt, waardoor de bekende hallux valgus (knokkel) ontstaat. Tevens ontstaan vaak drukplekken met eeltvorming en likdoorns, aan de binnen en buiten zijde van de bal van de voet. Rond de hiel moet de schacht goed aansluiten (hielslot). Hierdoor wordt slippen in en uit de schoen voorkomen. De confectie schoen kent drie leest richtingen: Zie tekening. a) rechte (brede) richting, b) normale richting, iets gezwaaid, of c) de gezwaaide richting (supinatieleest). Welke past bij u voet?
Dit is makkelijk en snel op te meten als u uw grootste voet op een ½ stuk bakpapier legt en eromheen tekent.Op het andere stuk papier uw corresponderende schoen tekenen.Nu legt u het ene papier over het andere heen met de hielen samen en u ziet snel genoeg of de richting van de schoen bij uw voet past.Alle voet delen die over de schoen heen steken zijn plaatsen waar frictie en wrijving op kan gaan treden met als gevolg voet klachten zoals druk plekken, likdoorns en eelt.Als u dit in de schoen winkel doet kunt uw dure miskopen voorkomen.Draag het liefst leren schoenen.Koop de schoen aan het einde van de middag, uw voeten zijn dan dikker en dan voelt u het best of ze goed passen.Houd rekening met de tweede teen die soms langer dan de eerste teen kan zijn.
Wanneer voorvoeten onvoldoende ruimte hebben, ontstaan op de lange duur problemen zoals drukplekken en standsafwijkingen. De afdruk van de voet moet binnen de omtrek van de binnenzool vallen, zodat de voet niet door de schacht weggedrukt wordt, of dat met name de voorvoet klem zit in de schoen. De voorvoet moet vrij liggen en ruimte hebben om te groeien. Bij het afwikkelen schuiven de tenen iets naar voren. Hiervoor is een ‘overmaat’ nodig van zo’n 0,75 cm. Vanwege de groei wordt ten tijde van de aanschaf van nieuw schoeisel een overmaat tot maximaal 1,5 cm geadviseerd. De breedte rond de achtervoet is eveneens van belang. Wanneer de schoen te breed is, bestaat er onvoldoende ‘grip’ en zal de hiel in en uit de schoen slippen.
Het oplopen van een schimmelinfectie aan de teennagels is in veel gevallen te voorkomen, door het nemen van een aantal hygiënische maatregelen.
Schimmels vallen niet een gezonde nagel aan. Als je af wilt van uw schimmel nagel zorg dat er geen druk op de nagel is en dat hij vrij legt. Tip: steek uw hand ondersteboven in uw schoen. Voel of de voering kapot is. Als dat zo is, betekent het dat er inderdaad druk is op de nagel. Draagt de schoen niet meer.
Uw huisarts kan u helpen met een Terbinafine kuur alleen sommige wil het recept niet afgeven omdat het slecht voor het lever kunt zijn en soms bijwerkingen geven zoals uitslag.
Een pedicure kan de nagels dunner fraisen waardoor ze er beter uit gaan zien.
Maak foto’s elke maand en vergelijk ze met de vorige maand. Groeit de nagel gezond uit vanuit de nagel riem? Nagel groei wordt beïnvloed door leeftijd, medicijn, seizoen, geslacht en neem zo een 9 maanden om uit te groeien – geduld is een pre…
Veel mensen met voetproblemen beginnen niet graag aan speciale schoenen. Het gevolg is dat ze lange tijd met pijn lopen. Wanneer ze echter eenmaal maatschoenen dragen, zijn ze er vaak heel blij mee.
Maatschoenen hoeven niet lelijk te zijn, zoals vaak wordt gedacht. Een orthopedisch schoenmaker kan prachtige schoenen maken. U heeft invloed op kleur en model. Uw arts kan u een verwijzing naar een orthopedisch schoenmaker geven. Informeer of deze gedeeltelijk vergoed worden bij uw zorgverzekeraar.
Bij reumatische klachten aan uw voeten is het belangrijk dat u goede schoenen draagt. Goede wandelschoenen en stevige sportschoenen zijn voorbeelden van goede schoenen.
Veel confectieschoenen hebben niet voldoende kwaliteit voor reumatische voeten. Koop daarom liever schoenen in een speciaalzaak. Die heeft een ruime keus in pasvormen en breedtematen. Koop uw schoenen ’s middags, dan zijn uw voeten vaak wat meer opgezet. Pas altijd beide schoenen.
Goede schoenen – of u ze nu in de winkel koopt of bij een orthopedisch schoenmaker – hebben de volgende eigenschappen:
Met semi orthopedische of orthopedische schoenen kunt u plezieriger en gemakkelijker lopen. Door goede schoenen kan een orthopedische schoenmaker de gewrichten wat minder laten bewegen en de drukpunten minder laten worden, zodat uw met minder pijn loopt. Via de huisarts kan men een verwijsbrief krijgen voor de orthopedische schoenmaker. Deze schoenen wordt dan gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar.
De pedicure kan veel voor je betekenen. Bij klachten, maar ook preventief. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Gelukkig kun je zelf ook van alles doen om je voeten goed in vorm te houden.
Pam Heemskerk, Loopcentrum Rijnland
Rietschans 72, 2352 BB Leiderdorp
Tel: 0642867712
pam@medischpedicureph.nl
AGB code. 96011675
KVK nr. 57929769
BTW nr. NL002213087B76