Pam Heemskerk
Medisch Pedicure

Loopcentrum Rijnland
Rietschans 72
2352 BB Leiderdorp
Tel:
Mail:
Web:
0642867712
pam@medischpedicureph.nl
medischpedicurePH.nl

Voetonderzoek

De medisch pedicure heeft verschillende testen tot haar beschikking, elk voor een specifieke aandoening en met zijn specifieke doel om complicaties vroegtijdig op te sporen. Bepaalde spieren of gewrichten kunnen apart worden getest en veel standsafwijkingen kunnen op corrigeerbaarheid worden onderzocht, zowel statisch als dynamisch. Tijdens het neurologisch onderzoek worden zenuwen en zenuwfuncties getest.

Bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) kunnen zich complicaties voordoen met betrekking tot zenuwuitval in de voeten (neuropathie).

Het verlies van het oppervlakkige gevoel van de huid, ook wel het beschermende gevoel genoemd, is een belangrijk teken van ontstane neuropathie. Het aangewezen testinstrument is het 10-grams Semmes-Weinstein monofilament. Met dit instrument wordt het gevoel van de grote teen en van de kopjes van de eerste en het vijfde middenvoetsbeentje getest. Voor de aanvullende testen zijn meerdere instrumenten mogelijk als hulpmiddel, zoals een 128 hertz stemvork voor de vibratiezin (diepe gevoel), tiptherm, huidthermometer en doppler apparaat.

De combinatie van hoge druk op de onderzijde van de voet (zich uitend in eeltvorming) en het verlies van het oppervlakkige gevoel van de huid, geeft een hoger risico op het ontstaan van diabetische wonden.

Schoeninspectie is een belangrijk onderdeel van de screening op risico factoren voor het ontstaan van een diabetische wond. De juiste lengte, maar ook voldoende breedte en hoogte bij de tenen zijn belangrijke beoordelingspunten. Daarnaast moet de schoen voldoende stevig zijn en een goede afwikkeling kunnen toestaan door te buigen waar de voet ook buigt: bij de bal van de voet. Veters of klittenbandsluitingen hebben de voorkeur. Instappers en pumps zijn vaak te klein, omdat de voet bij voldoende lengte voor het afwikkelen, dan uit de schoen dreigt te slippen.

Tijdens een diabetes voet controle wordt gecontroleerd op:

  • de beweeglijkheid van de voetgewrichten;
  • de gevoeligheid (oppervlakkig en diep);
  • de doorbloeding;
  • of u zelf uw voeten kunt controleren

Verder wordt uw voet op wondjes, verkleuringen, eventuele drukplekken en temperatuurverschillen onderzocht en gekeken of er afwijkingen aan de nagels zijn.

Via de Podoscoop kan de druk onder de voeten bekeken worden en het type voet.

Ten slotte wordt gekeken hoe u uw voet tijdens het lopen afwikkelt en wordt een schoen- en kousonderzoek gedaan.

 

Het onderzoek van de voet leidt tot een risico-inventarisatie volgens de gemodificeerde Sims-classificatie. Het risico op een wond (ulcus) wordt vertaald naar een klasse lopend van 0 (geen verhoogd risico) naar 3 (een zeer hoog risico op wonden).

 

In principe is dit een jaarlijkse screening/controle, maar zijn er belastende risico’s geconstateerd, dan kan uw voeten eens per half jaar of een keer per kwartaal gecontroleerd worden door een podotherapeut.

 

Belastende risico’s

SIMS-classificatie*

Controle
Diabetes zonder belastende risico’s

0

Eens per jaar
Tekenen van vaatlijden en/of tekenen van gevoelsverlies zonder drukpunten

1

Iedere 6 maanden
Tekenen van vaatlijden en/of tekenen van gevoelsverlies met drukpunten

2

Iedere 3 maanden
Eerder een open wond gehad of een amputatie ondergaan

3

Iedere 3 maanden

(Richtlijnen behandeling van voeten van personen met DM – Bohn Stafleu van Loghum, Houten, 2010)

*De SIMS-classificatie wordt bepaalt door de huisarts/praktijk ondersteuner van de huiarts (POH) of podotherapeut.

 

Uw krijgt een brochure met voetverzorging tips.

 

2018 brochure-voetzorg-bij-diabetes